Treceți la conținutul principal

Cum îţi dai pauză?

Neuroştiinţe şi mindfulness

Pauzele din muncă şi activitate, minunatele concedii sau chiar întreruperile scurte, de câteva minute, ne refac forţele, sănătatea şi ne dau un restart. Se pare totuşi că mintea nu intră automat în pauză, de aceea ea trebuie antrenată pentru a-şi încetini ritmul şi a ieşi din bucla regretelor, criticilor şi neliniştilor.
Studiile din neuroştiinţe au arătat că practica mindfulness poate avea beneficii importante pentru creier şi sănătatea mentală. Aceasta poate duce la schimbări în structura şi funcţionarea creierului, inclusiv la creşterea densităţii masei materiei cenuşii în zonele asociate cu atenţia şi reglarea emoţiilor. De asemenea, mindfulness poate reduce activitatea reţelei creierului numită “default mode network”, legată de ruminaţie şi anxietate.
Fac o paranteză, pentru a include şi Terapia Access Bars în această categorie a metodelor de resetare, despre care poţi găsi mai multe pe blog, aici.
Am mai postat pe această temă, însă tot căutând argumente, fără să merg prea departe, am găsit un podcast chiar la noi acasă, care aduce multă lumină, aşa că merită toată atenţia. Cine ne învaţă pe noi neuroştiinţe? In stilul său consacrat, Paul Olteanu răspunde limpede oricui vrea să înţeleagă mai bine fenomenul mindfulness:
Ce se întâmplă în creier când meditezi?
Care sunt beneficiile mindfulness pe termen scurt sau lung?

În plus, oferă informaţii despre câteva aplicaţii de meditaţii ghidate şi despre un device care monitorizează activitatea cerebrală în timpul meditaţiei. 
Eu îţi fac invitaţia către programul complet de 8 saptămâni - MBSR (reducerea stresului prin mindfulness), în care te pot îndruma.
Acestea fiind zise, rupe ritmul cu ecosistemul de învăţare Mind Architect:


Dezvoltare Personala prin Arta, Mindfulness si Psihologie Pozitiva


Cursul nostru de Scriere Expresivă, 
acum într-o nouă prezentare pe platforma GUMROAD:

Continuă călătoria cu Harta Satului!

Art-terapie

Capcane cognitive

Managementul Furiei

Cum să învățăm OPTIMISMUL

Câțiva pași spre o bună ATENȚIE