
Ce este Scrisul Expresiv, numit şi scris emotional?
Atunci când scrii despre tine, despre un eveniment din viaţa ta, dând atenţie la sentimente şi gânduri, nu la oameni şi fapte, intri pe terenul acestei terapii. Atunci când îţi explorezi această latură prin scris, vei da noi sensuri întâmplărilor şi vei rescrie şi reaşeza ceea ce s-a înregistrat deja în mintea ta ca traumă.
Pentru o imagine din avion asupra terapiei prin scris emoţional, iată câteva repere:
De la prima sa utilizare academică, în 1980, zeci de studii au explorat parametrii și condițiile limită ale eficacității sale. Poate că cel mai interesant lucru a fost conștientizarea tot mai mare a faptului că valoarea sa nu poate fi explicată printr-o singură teorie. Scrierea expresivă declanșează o cascadă de efecte. Unul dintre cele mai importante efecte este îmbunătățirea sănătății fizice.
H. S. Friedman & R. C. Silver (Eds.), Foundations of health psychology. Oxford University Press.
Scrierea expresivă este o intervenție psihosocială care promovează dezvăluirea emoțională scrisă a evenimentelor stresante sau traumatice într-un mod structurat și confidențial. Dezvăluirea emoțională scrisă este utilizată ca o intervenție pentru a încuraja exprimarea emoțională fără a ține cont de stigmatul social și încurajează indivizii să abordeze și să-și exprime emoțiile prin scris într-un cadru experimental. Efectele acestei dezvăluiri emoționale sunt de obicei comparate cu scrierea despre subiecte neutre din punct de vedere emoțional. Utilizarea scrisului ca formă de terapie pare să fi evoluat din tradițiile psihoterapeutice care susțineau exprimarea emoțională.
Scrierea expresivă oferă astfel un mijloc de exprimare și procesare a emoțiilor care poate ajuta la evitarea barierelor și consecințelor negative care ar putea însoți dezvăluirea interpersonală. Scrierea expresivă structurată (spre deosebire de cea nestructurată) se concentrează pe un subiect specific al scrierii, cum ar fi experiențele de viață stresante sau traumatice. Majoritatea studiilor experimentale utilizează această formă de scriere structurată în cadrul controlat al laboratorului. În studiul de scriere prototip, divulgarea este indusă în laborator prin alocarea aleatorie a participanților fie la un grup de scriere expresiv, fie la o condiție de scriere neutră din punct de vedere emoțional. Participanții la ambele grupuri sunt de obicei asigurați de confidențialitate și sunt încurajați să scrie fără a lua în considerare ortografia, stilul sau gramatica. Timpul și atenția sunt potrivite între condiții, în încercarea de a egaliza toți factorii, cu excepția manipulării experimentale. Prin urmare, singura diferență între grupurile experimentale și cele de control sunt instrucțiunile de scriere.
Nazarian, Deborah & SMYTH, JOSHUA. (2008). Expressive Writing. Evidence-Based Adjunctive Treatments
Scrierea expresivă poate deveni o auto-terapie pentru acasă prin învăţarea instrucţiunilor de bază şi a câtorva tehnici şi exerciţii. Te poate ajuta în lupta cu stresul, traumele, anxietatea şi pentru gestionarea mai bună a timpului.
Pentru iniţiere în terapia prin scris, solicită prin Club Ciubuc cursul creat de autorii Ciubuc SAT şi Învaţă Scrierea Expresivă!
Continuă călătoria cu Harta Satului!